9/23/2011

Mr.Hegel is on Holiday say's MAGRRITE


Gospodin Hegel je na Odmoru
Kaže Rene Magrit


            Gospodin profesor je na odmoru i ostavio sveukupni humanum da razmisli šta je hteo da kaže? Magrit ili Hegel? Podjednako sistematični, dosledni i  i uporni u razvijanju svoje fenomenologije sveta. Naravno da današnji svet ne bi mogao bez Hegela pa nam je stoga i ostavio punu čašu, bistre bode, veoma krhku, i gotovo da čovek poželi da se napije vode. Hegelov sistem je zastupljen na tri nivoa i po horizontali i po vertikali, neprotivrečan je i koherentan. Uz to sastoji se onog čuvenog teza – sinteza – antiteza, što bi trebalo da bude i suština njegovog sistema.
            Ako pažljivije pogledamo, slika se sastoji iz tri elementa: čaše, ambrela i drške kišobrana ako bi se jedan od tih elemenata uklonio celokupni sistem bi se urušio u ružičastu pozadinu; koja je gotovo simetrično podeljena na 4 dela. Da li bi to valjalo za sveukupno čovečanstvo koje je zasnovano na ovako krhkoj ravnoteži, tako – reći oslonjeno o  pozadinu, okačeno u vazduhu. Jer ako je Hegel, pisao nauku o biću Ontologiju – Logiku – nauku o biću koju je ovde Magrit ostavio da visi o koncu  čaši vode – personifikaciji Uma.. Mene cela priča asocira na to da je profesor otišao jednom zasvagda a da je taj profesor sam Bog lično i ostavio Ambrel da visi nepodnošljivo u vazduhu. Ako bude poremećena i jedna strana il bilo koji elemenat u slici sveta, urušiće se sistem. A čaša me asocira na Logos, jer na kraju Hegelovog sistema je Logos, vrhunac sistema – samosvest sjedinjena u jedinstvu subjektivnog i objektivnog.
            Dakle, to je moja asocijacija povezana sa Hegelovom fenomenologijom Duha.
Jer ipak na početku beše logoi,(reč)- Evandjelje apostola Ivana. Dakle bivstvujuće zavisi od uma čoveka i njegovie samosvesti.
                                                           
            Kako je celokupan sistem Hegela apstraktan tako je i ova fenomenologija ili Magritovog razmišljanja zagonetna ali jasno je da ceo sistem likovno drži simetrija i crtež. A odsutvo čoveka je možda upozorenje na njegov nihilizam koji je surealistički.


Нема коментара: